מילון פסטה

פפרדלה – Pappardelle

סרטים רחבים של פסטה הדומים לטאליאטלה אך רחבים יותר. מקור הצורה במרכז איטליה והשם מקורו מניב טוסקני. באופן מסורתי מוגש עם רטבים בשריים, אך ניתן לשלבו גם עם רטביי שמנת.

פנה – Penne

משמעות המילה PENNE באיטלקית הינו נוצה, והכוונה לעט נוצה (קולמוס), עם קצת דמיון צורת הפסטה פנה מזכירה עט נוצה. מקור הפנה מחבל קלבריה שבדרום איטליה, אך הפכה לאחת מצורות הפסטה הפופולריות ביותר בעולם. הצורה עבה יחסית ומתאימה לרטבים רבים ולצורות הכנה שונות (בישול במים, במחבת או באפיה).

פוזילי – Fusilli

פסטה קצרה הנראית כמו הברגה של בורג. צורה זו מקובלת בגדלים שונים. משמעות המילה Fusilli הינה צירים קטנים והיא נעשית על כלי מיוחד הנראה כמו מקל סריגה סביבו מלפפים את הבצק. מקורה בחבלי Basilicata, Molise שבדרום איטליה אך מהר מאוד נהיו פופולאריים בכל רחבי איטליה. הצורה מתאימה לכל הרטבים, אך במיוחד לרטבים עם ירקות שיכולים להתלפף סביב ציר הצורה.

ריגטוני – Rigatoni

פסטה קצרה בצורת צינור בקוטר 1-2 ס"מ ואורך של 3-4 ס"מ, עם חריצים חיצוניים לאורך כל הצורה. השם ריגטוני בא מהמילה "Ridged" שמשמעה באיטלקית: "זו עם הקווים". המילה באיטלקית ל"קו" הינה riga. מתאים בעיקר לרטבים סמיכים כמו רטביי עגבניות. בדרום איטליה במחוזות Campania ו- Puglia  נהוג להשתמש בפסטה זו למנות "Pasta Al Forno", תבשילי פסטה בתנור.

ריגטוני קורבי – Rigatoni Curvi

פסטה קצרה הנראית כמו מרפק, והיא בעצם הריגטוני הרגיל שקיבל כיפוף. כ-4 ס"מ, עם הכיפוף ובעל קוטר של כ-2 ס"מ.השם ריגטוני בא מהמילה RIGED שמשמעה באיטלקית: "זו עם הקוים", בגלל פני הבצק החיצוני. משמעות המילה CORBY באיטלקית הינו עיקול, וזה כמובן בגלל צורת הפסטה. הצורה המתאימה לרטבים סמיכים כמו רטבי עגבניות ורטבים בשריים.

ספגטי / ספגטיני – Spaghetti/ Spaghettini

פסטה ארוכה, בעלת חתך עגול בקטרים שונים, ספגטיני יותר דק מספגטי. בחברות המייצרות פסטה יבשה מדרגים את עובי הספגטי לפי מספרים. משמעות השם באיטלקית: "חוטים קטנים" והוא הינו הפופולארי ביותר באיטליה (כל איטלקי אוכל בממוצע 30 ק"ג של ספגטי בשנה). באיטליה מייצרים כשלוש טונות ספגטי בשנה, מתוכם כמחצית מיוצאת. ספגטי מתאים לכל הרטבים, אבל באופן מפתיע יותאם הכי פחות לבולוניזה.

פטוצ'ינה –  Fettuccine

משמעות המילה באיטלקית: סרטים קטנים. וכך היא גם נראית. הפטוצ'ינה דומה מאוד לטאליאטלה אבל מעט יותר עבה. פעמים רבות בשימוש יומיומי מתייחסים לאותה הצורה בשמות השונים. הצורה הארוכה והחלקה מתאימה לרטביי שמנת ורטביי עגבניות בעיקר עם בשר ופטריות.

רדיאטורי – Radiatori

צורת פסטה קצרה הנראים כמו רדיאטור ומכאן השם. בגלל שטח הפנים הנרחב של הצורה, רצועת פסטה "ההולכת וחוזרת" בשטח קטן (כ-3 ס"מ), צורה זו מתאימה גם לרטבים סמיכים וגם לרטבים עדינים ודקים.

חונק כמרים – Strozzapreti

צורת פסטה קצרה ומסורתית שמקורה באזור מודנה הנראית כחבלים. לשם מספר סיבות, הראשונה נובעת מצורתה שדומה מאוד לחבל שהכמרים הפרנסיסקנים משתמשים לקשירת תלבושתם. הסיבה השנייה יותר פולקלוריסטית ומספרת על הנזירים הגרגרניים שאכלו את מנת הפסטה היומית שלהם כל כך מהר על מנת לקבל מנה שנייה ונחנקו. צורה זו מאוד עבה, כמו חבל, ומתאימה לרטביי עגבניות סמיכים.

לינגואינה – Linguine

פסטה ארוכה בעלת חתך מלבני, ברוחב 4 מ"מ. משמעות השם באיטלקית: " לשונות קטנים". מקור הצורה הינו מחבל Liguria שבצפון מערב איטליה. מתאים באופן אידאלי לרטבים על בסיס שמן זית ועשבי תיבול, אך גם לרטביי שמנת. המנות הקלאסיות המוגשות עם פסטה זו הינם: "לינגואינה ברוטב פסטו", "לינגואינה פירות ים"

מפלדינה – Maffaldine

פסטה ארוכה, בעל חתך מלבני ברוחב כשל פטוצ'ינה 8 מ"מ, אך עם שוליים מתולתלים. מקור הפסטה הינו מנאפולי, ונוצר לכבוד הנסיכה Mafalda of Savoy (1158-1125). מקובל לחשוב שהצורה מתאימה לכל הרטבים אך למעשה היא מתאימה במיוחד לרטבים סמיכים ומלאים כמו רטבי עגבניות ורטבים בשריים.

עצבניות – Reginette

פסטה קצרה, בעלת חתך מלבני עם שוליים מתולתלים. התילתול גורם לצורה להתקפל ולהסתלסל בצורה אקראית ו"עצבנית" – משם שמה בעברית. הצורה עצמה הינה ה"מפלדינה" שהינה צורה ארוכה שקיצרנו. השם האיטלקי "Reginette" מושאל מהצורה הארוכה ומשמעה "מלכות קטנות" ומתייחס לנסיכה Mafalda of Savoy (1158-1125) שלכבודה ייצרו צורה זו.

צדף/קונכיה – Conchiglie

פסטה קצרה הנראית כמו צדף או קונכיה. יכול לבוא בגדלים שונים. השם באיטלקית Conchifglie מתייחס לצדפים וקונכיות במבחר צורות. יש להבדיל בין הצדף הפתוח יותר, לעומת הקונכיה הסגורה והעבה יותר. בשל הצורה המכילה של הצדף והקונכיה מתקבלת צורת פסטה אידיאלית לכל סוגי הרטבים. כמו המון כפיות שרק מחכות לרוטב לנוח בו. את הצדפים הגדולים יותר ניתן למלא במילויים שונים.